Boeken

Er is veel informatie over yoga te vinden bijvoorbeeld in de vorm van boeken of op het
Internet. Yoga heeft met alles raakvlakken en er is dus op vele verschillende manieren over geschreven. Sommige boeken belichten een bepaald aspect van de Yoga zoals de asana’s (lichaamshoudingen). Andere boeken zijn meer algemeen gericht.

Yoga is een praktisch systeem. Voor de Yogabeoefenaar zijn theorie (filosofie) en praktijk dus geen verschillende dingen. Ze staan niet los van elkaar. Soms is iets wat je leest of door een leraar aangereikt krijgt nog niet te vertalen in de praktijk. Door het yogapad te blijven bewandelen zal men deze vertaling steeds vaker kunnen maken. Yoga wordt dan een wetenschap. De “theorie” onderzocht en in praktijk gebracht . Dit heeft inzicht tot gevolg, inzicht leidt tot weten.

Als u een goed boek over de Yoga zoekt, dan zijn deze boeken zeker de moeite van het lezen waard:

Yoga doen en begrijpen

Andre van Lysebeth

ISBN:90-202-4001-3

Een boek dat de Hatha yoga van verschillende kanten belicht. De asana’s worden zeer nauwkeurig beschreven. De techniek en ademhaling maar ook de fysiologische aspecten. D.m.v. foto’s laat men zien hoe een oefening wel of niet gedaan moet worden. Tevens worden er verschillende varianten van oefeningen behandeld.

Praktische Yoga

Lucy Lidell, Narayani, Giris Rabinovitch

ISBN: 90-274-7176-2

De titel is zeer tekenend voor de inhoud van dit boek. Yoga wordt in zijn algemeenheid belicht de asana’s krijgen in dit boek de meeste aandacht.
Het is een duidelijk en prettig leesbaar boek mooie foto’s en tekeningen. De behandelde stof wordt kort maar duidelijk belicht. Wat ik jammer vind is dat er veel oefeningen in staan. Die voor de beginnende yogabeoefenaar meestal nog niet beoefend kunnen worden. Vanwege de hoge moeilijkheidsgraad en de blessurerisico’s bij onvoldoende getraindheid.

Sport en Yoga

Selvarajan Yesudian

ISBN: 90-202-4026-9

Het allereerste yogaboek dat ik las, ik heb er een persoonlijke band mee. De eerste druk is van 1952 en het wordt nog steeds opnieuw uitgegeven. Meer dan 50 jaar geleden geschreven en nog steeds toepasbaar op de zaken van vandaag de dag. Guruji Selvarajan Yesudian beschrijft bijvoorbeeld hoe hij een dame helpt met afvallen d.m.v. ademhalingsoefeningen gekoppeld aan lichaamsoefeningen. Een man die door ziekte en stress teveel is afgevallen helpt hij ook om weer op een gezond gewicht te komen. Een aanrader dit boek voor iedereen die kennis wil maken met Yoga. Op ieder onderwerp zoals de lichaams en ademhalingsoefeningen prana wordt diep ingegaan. De foto’s zijn prachtig authentiek en duidelijk. Als u besluit om dit boek te lezen dan zie ik u reactie graag tegemoet. Dat Guruji Selvarajan een zeer spiritueel mens is blijkt niet alleen uit dit boek maar ook uit een ander door hem geschreven boek “het Yogaoefenboek” hieronder beschreven.

Yogaoefenboek

Selvarajan Yesudian

Een vervolg op het vorige boek. Er wordt dieper ingegaan op de heilzame werking van verschillende Yogaoefeningen. Tevens staan er tekeningen,citaten en gedichten van beroemde mensen in als begeleidend illustratief materiaal.

Yoga wegen ter bevrijding

I.M. Spath

Wie meer wil weten over andere Yogavormen dan de Ashtanga Yoga, raad ik aan dit boek te lezen. De volgende Yogavormen komen aan bod : Karma yoga, Bhakti yoga,jnana yoga.
Ashtanga yoga wordt in twee aparte hoofdstukken verdeeld, Hatha en Raja yoga.

Yoga dipika

B.K.S. Iyengar

In dit boek wordt de Yoga zeer uitvoerig beschreven. De asana’s worden van alle kanten belicht en uitgelegd. Er staan oefenreeksen in van adem en lichaamsoefeningen. Indicaties maar ook contraindicaties voor de diverse Asana’s worden gegeven en uigelegd. Ook aan de filosofie en de mythologie wordt aandacht besteed.
Zeer duidelijk en verhelderend wordt de Ashtanga Yogavorm uigelegd door de schrijver. Aan de eigen interpretatie op dit systeem heeft Guruji (leraar) Iyengar zijn naam verbonden. Vooral in Amerika wordt deze vorm veel beoefend. Een aantal van zijn studenten geven het blad yogajournal uit. Dit amerikaanse magazine is te verkrijgen bij de bruna ook is er een zeer uitgebreide internet site (www.yogajournal.com).

Links

De volgende links zijn interessant:

www.yogajournal.com

www.abc-of-yoga.com

Comments are closed.